Om oss

    

Vi heter Ambjörn och Sara Furenhed och bor med våra två barn på en liten gård i Harstorp som ligger utanför Östra Ryd i Söderköpings kommun. Här har vi bott sedan 2005, och utökat våra odlingar lite för varje år. Vi har också höns, kalkoner, linderödsgrisar och några kor, som förutom att ge oss ägg och kött hjälper till med markberedning, ogräsrensning och gödsling.

Att leva nära det växande och levande slutar aldrig att fascinera och arbetet med djur och odlingar ger oss kunskap, frisk luft, motion och mat. Vi ser naturens processer på nära håll och lär oss steg för steg att använda dem för att skapa system där behovet av bekämpningsmedel och konstgödsel helt försvinner. Ogräs och hushållsavfall blir mat åt djuren. Djuren ger mat åt oss i form av kött och ägg. De ger också mat åt växterna i form av gödsel. Och när det växer får vi mat, och det som blir över hamnar hos djuren eller i komposten… Allt börjar och slutar med jorden.

Den storskaliga odlingen som producerar det mesta som säljs i butiker är beroende av stora maskiner som drivs av stora mängder fossila bränslen. När vi ser hur våra egna odlingar producerar finare grödor än butikens, med metoder som känns enklare och mer begripliga, önskar vi att fler skulle få uppleva småskalig odling på nära håll.

Lök